sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Salina de la Praid

Inceputurile istoriei Salinei Praid dateazã încã din epoca romanã. In documentele scrise sunt amintite patru excavatii de suprafatã "tip amfiteatru", precum si cãrãmizi cu inscriptia "LVM" (Legio V. Macedonica).


Planul salinei
Primul document scris despre mineritul din Praid, dupã cele mentionate de dr. Schmidt Elegius Robert în lucrarea întitulatã "Studiul zãcãmintelor de sare din Transilvania", este scrisoarea regelui maghiar András al III-lea din anul 1291, referitor la drepturile regale asupra salinelor. Din aceastã scrisoare reiese cã, în Praid mina functioneazã încã din anii 1200, timp în care apartinea administrativ de Oficiul Sãrii din Turda.
Trebuie sã stim, cã zãcãmântul de sare din Praid constituie unul din cele mai mari masive de sare gemã din Europa. Corpul de sare are o formã usor elipticã, cu diametrele de: 1,2 km respectiv 1,4 km, si o adâncime de 2700 m; având rezerve pentru mai multe sute de ani, si constituind o comoarã de nepretuit în economia Transilvaniei.

Scara de intrare
Sculptura in seare

Panouri de prezentare a salinei

Indicatoare de orientare

Sala de recreere

Vinoteca

Restaurant in salina

Pictura de pe peretele salinei

Podeaua salinei

Magazin

Biserica

Biserica

Biserica

Scena Biblica

Sala de recreere

Muzeul Salinei

Produse din srare extrasa din salina

Produse din sare

Unelte de minerit

Unelte de minerit

Unelte de minerit


Unelte de minerit

Podeaua de sare a salinei

Scara de iesite

Sculptura pe peretele salinei

Pictura

Sculptura

Autobuzul care ne duce la suprafata

Tunelul de iesire


Un comentariu:

  1. wow! singura salina pe care am vazut-o pana acum este cea de la slanic Prahov... dar aceasta vad ca e minunata. Foarte frumos. Sper sa reusesc sa ajung si aici intr-o buna zi.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...